Glijbaantoren Hof van Saksen

Project visie Glijbaantoren Hof van Saksen

Hof van Saksen is een stijlvol en exclusief vakantieresort met sfeervolle Saksische boerderijen in de prachtige omgeving van Drenthe. Verder bevinden zich op het park diverse culinaire restaurants, een luxe spa & wellness en een unieke kinderacademie. Ook is het park uitgeroepen tot winnaar van de Zoover Awards 2017.

Landal Park Hof van Saksen had de beschikking over een fraai binnenbad, maar een attractie voor kids in de tienerleeftijd ontbrak. Voor deze doelgroep wordt een drietal zeer spectaculaire glijbanen toegevoegd. K3H is gevraagd om de skim-out ruimte (een met water gevulde uitglijbak) en de toren te ontwerpen.

Het bestaande centrumgebouw is ontworpen door de bekende architect Cor Kalfsbeek en kenmerkt zich door een deel boven de grond dat is uitgevoerd als een havezate en een deel van het gebouw dat in het souterrain is gesitueerd. Met daar weer achter fraaie tuinen van Piet Oudolf.Om het oorspronkelijke ontwerp zo veel mogelijk in stand te houden is gekozen om de uitbreiding van de glijbanen direct naast het bestaande gebouw te positioneren.In samenspraak met de heer Kalfsbeek is besloten om de glijbaantoren net door de bestaande tuinmuur te laten steken en deze een verdraaiing ten opzichte van het gebouw mee te geven die correspondeert met de verdraaiing van de boerderij in het bestaande gebouw.

Ook qua materialisatie, kleurgebruik en kapvorm vertoont de glijbaantoren verwantschap met de boerderij. Om op de verdieping voldoende ruimte te maken voor de instapruimte en wachtrijen, steekt deze verdieping uit ten opzichte van het trappenhuis. Dit geeft de glijbaantoren z’n karakteristieke vorm.

De gasten van Hof van Saksen gaan via het bestaande zwembad naar de glijbanen, steken dan door de oude buitenmuur en komen zo in de skim-out ruimte terecht. Het dak van de skim-out ruimte is los gehouden van de bestaande buitenmuur om de doorgaande buitenmuur te accentueren en om veel daglicht binnen te halen. Ook is vanuit deze lichtstraat de hoogte van de glijbaantoren goed zichtbaar.Via de wachtruimte komen de bezoekers bij de skim-outs waar zij de banden kunnen pakken om vervolgens naar boven te gaan.

De glijbaantoren kent een zestal trappen met aan het eind van de trap een groot raam die een wisselend beeld biedt over de binnentuinen en het weidse Drentse landschap. Op de instapverdieping bieden grote panoramische ramen een adembenemend uitzicht en zorgen voor een licht en prettig binnenklimaat.

Het gebouw kenmerkt zich door een wisselwerking van een lichte kleurstelling van de tegels en het plafond in combinatie met natuurlijke materialen zoals hout, beton en metselwerk. Samen met de zorgvuldige detaillering en ingetogen vormgeving zorgt dit voor een chique maar ook vriendelijke atmosfeer.

In samenwerking met Van Egdom is hier ’s werelds grootste indoor glijbaan, de hoogste bandenglijbaan in de Benelux en de steilste speedslide van Nederland gerealiseerd. Een uniek project niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa.

Een project van deze omvang heeft veel technische aspecten die nodig zijn om  dergelijke complexe glijbanen goed te laten functioneren. Onder de skim-out ruimte bevindt zich een groot waterreservoir van 25 meter lengte, een opstelruimte geschikt voor 9 pompen en een grote luchtbehandelingskast om het klimaat goed te houden. Vanuit deze technische ruimte gaat een grote hoeveelheid leidingen en kanalen naar boven die door de engineering van K3H Architecten overal vakkundig is weggewerkt.Om dit resultaat te kunnen bereiken is intensief contact geweest met Reinders Apparatenbouw voor de waterbehandeling en De Groot Installatiegroep voor de luchtbehandeling en elektra. Ook het geheel uitwerken van het gebouw in een gezamenlijk 3-D model heeft ervoor gezorgd dat tijdens de bouw alle puzzelstukjes naadloos in elkaar pasten.

 

Plaats: Nooitgedacht
Straat: Veldweg 22-24
Opdrachtgever: Driestar B.V.
Omvang: ca. 800 m2
Oplevering: Gerealiseerd in juli 2017

Meer zoals dit: