BIM

Door BIM is het ontwerpproces geoptimaliseerd en worden faalkosten gereduceerd, dat zijn in ieder geval de bevindingen van K3H Architecten. Werken met een 3D-model verhoogt coördinatie en samenwerking tussen de diverse disciplines, vermindert conflicten tussen bouwsystemen en stelt ons in staat om ontwerpbeslissingen sneller en eerder in een project te maken.

Wat is BIM

BIM is de afkorting van Bouw Informatie Model. Het vervangt het traditionele 2D ontwerpproces dat gebaseerd is op het doorgeven van platte papieren schetsen en overige informatie van het ontwerpteam aan het bouwkundige team waarbij per fase nieuwe tekeningen worden gemaakt. De moderne BIM-methodiek kent een 3d werkomgeving waar verschillende soorten informatie in het tekenmodel geïntegreerd kan worden opgeslagen in een database. Door het hebben van alle project informatie in een continu bijgewerkte database, is het gemakkelijker de nauwkeurigheid van de gegevens te beheren en alle project aspecten te integreren in de ontwerpfase. Dit leidt tot betere specificaties, ramingen, schema’s en naleving, evenals de mogelijkheid om gedetailleerde 3D-modellen produceren en de constructie te simuleren middels 3D Virtual Reality.

Welke voordelen heeft BIM voor u

Onze 3d-tekeningen stellen u vroeg in het ontwerpproces in staat om beter inzicht en grip te krijgen op uw project. Ontwerp problemen kunnen vroeg worden aangepakt. Indien herzieningen worden aangebracht kan de database en het model zo nodig worden bijgewerkt en wijzigingen worden automatisch geïntegreerd in het proces. Dit leidt tot minder verrassingen, fouten en omissies. Voor u biedt BIM de mogelijkheid om de overeenkomsten en verschillen mee te delen aan de ontwerp- en de bouwteam. Het resultaat is consistentie in alle projecten. Bovendien, als u het BIM-model overneemt als het project is afgerond, zult u diverse voordelen hebben van de gedetailleerde modellen en schema’s. De modellen kunt u gebruiken voor de lopende exploitatie, het onderhoud en renovatie van het project. Het gebruik van BIM en 3D modellering vergemakkelijkt de optimalisering naar lean bouwtechnieken en principes.

Gebruik van BIM op een project betekend ook een verschuiving in de traditionele project werkdruk. Met BIM is veel meer werk eerder in het project gedaan. Door het verschuiven van meer werk in de voorstudiefase en de ontwerpfasen van een project, kunnen wijzigingen worden aangebracht met een kleinere impact op de kosten. Traditioneel wordt er meer aandacht besteed aan de bouwdocumenten fase, waarin veranderingen in het ontwerp meestal veel meer kosten met zich mee brengt. Hieronder de grafiek geeft de voorkeurswerkwijze versus het typische proces. BIM verhoogt de mogelijkheid voor het volgen van de geprefereerde werkwijze.

“Werken met een 3D-model verhoogt coördinatie en samenwerking tussen de diverse disciplines, vermindert conflicten tussen bouwsystemen en stelt ons in staat om ontwerpbeslissingen sneller en eerder in een project te maken.” – Ralph Willemsen

BIM en 3D Virual Reality

Voor veel opdrachtgevers is het lastig om zich voor te stellen hoe hun toekomstige gebouw eruit komt te zien. K3H Architecten begrijpt dat. Wij nemen u tijdens de ontwerpfase mee in de wereld van de virtuele werkelijkheid en zijn ervan overtuigd opdrachtgevers met deze 3D visualisaties een mooie en nuttige dienst te leveren die hun toekomstige droomgebouw inzichtelijk maakt. Opdrachtgevers kunnen virtueel rondlopen in het gebouw en het ontwerp zodoende echt beleven. Tevens kunnen onze opdrachtgevers deze visualisaties inzetten voor het overtuigend presenteren van de ruimte aan toekomstige gebruikers van het gebouw. Bij promotie van project kunnen deze visualisaties de onderscheidende factor zijn.