Project Description

Centrumgebouw kampeerdorp de Zandstuve

Kampeerdorp De Zandstuve is een 5-sterren camping in het Overijsselse Vechtdal, vooral gericht op jonge gezinnen met kinderen tot 11 jaar. De camping heeft zo’n 400 plekken, waarvan 265 toeristisch en 110 verhuureenheden. Het bedrijf is in 1969 gestart door de vader van Gerdinand Eshuis, die een stuk grond kocht tussen de jeneverbesstruiken. Sindsdien is de camping uitgegroeid tot een modern vakantiepark van 10 hectare.

Het oude centrumgebouw van de camping voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd en was toe aan vervanging. K3H architecten kreeg de opdracht om een nieuw centrumgebouw te ontwerpen. Een centrumgebouw dat onderdak zou bieden aan de receptie en de horeca. Het nieuwe gebouw moest aansluiten bij de sfeer en de identiteit van de camping, maar ook voldoen aan hoge eisen van duurzaamheid.

Het ontwerp moest rekening houden met de volgende aspecten:

Overzicht

Het nieuwe centrumgebouw is zo ontworpen dat het voor de gasten logisch is waar men zich kan melden bij aankomst. En als de gast gesetteld is, ze vanuit het vakantiepark via de receptie naar het restaurant kunnen lopen. Het nieuwe centrumgebouw heeft een duidelijke indeling. Waarbij de receptie en het restaurant met elkaar verbonden zijn, maar ook te scheiden zijn. Het gebouw moest transparant zijn, zodat de gasten en het personeel het gebouw in één oogopslag konden overzien. Daarom is er vrij veel glas toegepast in de gevels, waardoor er veel daglicht binnenkomt. Hierdoor is er een directe verbinding met de buitenruimte.

“Het nieuwe restaurant voor Kampeerdorp De Zandstuve is niet alleen sfeervol en gezellig, maar ook efficiënt en rendabel.”

Efficiënt

Het nieuwe restaurant voor Kampeerdorp De Zandstuve is niet alleen sfeervol en gezellig, maar ook efficiënt en rendabel. Door de slimme koppeling van functies zijn de bedrijfsprocessen geoptimaliseerd en de kosten geminimaliseerd. De back of house functies, zoals de keuken, het magazijn, kantoren, algemene personeelsruimtes en de toiletten, zijn centraal geplaatst om de bedrijfsprocessen en de routing te optimaliseren. De personeelsruimtes zijn comfortabel en praktisch ingericht, met voldoende opbergruimte en faciliteiten voor het personeel. Dit verbeterd de werksfeer en de productiviteit. Het kantoor en de backoffice zijn strategisch gepositioneerd, zodat ze makkelijk bereikbaar zijn voor het personeel en de leveranciers, maar niet storend zijn voor de sfeer in het restaurant.

BEZETTINGSGRAAD

De korte looplijnen voor de bediening, de inrichting voor de uitgifte en de inname van de keuken zorgen voor een snelle en soepele service. Hierdoor wordt de klanttevredenheid verhoogd. De zichtlijnen vanuit het restaurant naar de speeltuin en het centrale plein creëren een gevoel van ruimte en veiligheid. Dit heeft als resultaat dat de gasten langer blijven. Verder is er rekening gehouden met multifunctioneel gebruik van de ruimtes, zodat ze geschikt zijn voor verschillende activiteiten en evenementen. Tevens is het restaurant ook rechtstreeks toegankelijk als de receptie gesloten is. Deze beschreven efficiëntie is gericht op het verhogen van de bezettingsgraad en het verhogen van de inkomsten voor Kampeerdorp De Zandstuve.

SFEER

Het gebouw straalt gezelligheid, comfort, luxe en functionaliteit uit. Het heeft een moderne look, met veel glas, hout en staal. De inrichting is sfeervol en eigentijds, met een mix van kleuren, materialen en meubels. De stijl van de inrichting is geïnspireerd door de natuur, met veel groene en aardse tinten. De meubels zijn comfortabel en praktisch, met een vleugje design. Het nieuwe centrumgebouw van Kampeerdorp De Zandstuve is een plek waar je je meteen thuis voelt. Het gebouw past ook goed bij de natuurlijke omgeving van het kampeerterrein, met veel groen rondom. Het gebouw moest een huiskamergevoel uitstralen, dat ondanks de luxe uitstraling laagdrempelig en gezellig is. De gasten moeten hun kinderen kunnen zien spelen terwijl ze zelf genieten van een hapje of een drankje.

Capaciteit

Het restaurant heeft ruimte voor ongeveer 100 gasten binnen. Het overdekte terras aan de entree- en rechter zijde van het gebouw is een aangename plek om buiten te zitten en te genieten van het uitzicht op het centrale plein. Het terras heeft ook ruimte voor ongeveer 100 gasten.

Capaciteit

Het gebouw moest aan hoge eisen van duurzaamheid voldoen, met een GPR-score van 8.0. Dit was een uitdaging, omdat er vrij veel glas was toegepast om de openheid te bevorderen. Daarom werden andere materialen, zoals een hybride bodemwarmtepomp in combinatie met een luchtwarmtepomp, puingranulaat als grindvervanger in beton, FEC-hout voor de buitengevel en infiltratie van hemelwater middels een infiltratiebuis gebruikt om de energieprestatie te verbeteren. Vanuit duurzaamheid is ook gekeken naar de draagconstructie van het gebouw.

Kolomloos ontwerp

Een van de kenmerken van het nieuwe centrumgebouw van Kampeerdorp De Zandstuve is het kolomloze ontwerp. Dit betekent dat er geen of nauwelijks dragende kolommen zijn in het gebouw, waardoor er meer ruimte en flexibiliteit is voor het interieur. Het kolomloze ontwerp heeft veel voordelen, zoals meer vrijheid voor de inrichting en het gebruik van de verschillende functies, zoals de receptie en het restaurant. Meer licht en uitzicht in het gebouw, wat zorgt voor een aangename sfeer en een betere beleving voor de gasten. Meer mogelijkheden voor aanpassingen en veranderingen in de toekomst, wat het gebouw toekomstbestendig maakt. Minder materiaal- en bouwkosten, wat het project efficiënter en goedkoper maakt. En minder impact op het milieu, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en de energiezuinigheid van het gebouw.

Inpassing

Het gebouw moest aansluiten bij het landschap, de omliggende bebouwing en de eisen van welstand zonder te veel op te vallen of af te leiden. Daarom is er gekozen voor een eenvoudige kapvorm, die verwijst naar de boerderijen in de streek, en voor gedekte kleuren, die harmoniëren met de aanwezige beplanting. Het gebouw is alzijdig ontworpen, zodat het vanuit elke hoek aantrekkelijk oogt. De kapvorm van het gebouw bestaat uit twee hoofd dakvlakken, die elkaar in het midden kruisen. Deze kapvorm geeft het gebouw een herkenbaar silhouet, dat past bij de landelijke sfeer van de camping en zorgt ook voor een ruimtelijk effect in het interieur, waar de hoge plafonds voor een open en luchtig gevoel zorgen. De kapvorm is bovendien duurzaam, omdat het regenwater gemakkelijk afgevoerd kan worden en omdat het dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Bouwteam

Het project is in bouwteam gerealiseerd door de samenwerking en aansturing van K3H Architecten met lokale partijen zoals Bouwbedrijf Zweers, Installatiebedrijf Huisman, Duvast Vastgoed en Energieadvies, EVE Interieuradvies en GL Infra.

Kampeerdorp De Zandstuve heeft een budget beschikbaar gemaakt waarbinnen gewerkt moest worden. Door onder andere K3H is er continu gekeken bij het maken van materiaalkeuzes en installatietoepassingen, wat de totale investeringskosten waren in relatie tot de onderhoudskosten. Bij de oplevering heeft K3H ook een meerjarenonderhoudsplan opgeleverd van het nieuwe gebouw en van de bestaande bebouwing, zodat de parkmanager jaarlijks goed overzicht heeft over de benodigde onderhoudsposten en de daarmee gemoeide investeringen en budgetten.

Het project heeft in totaal ongeveer anderhalf jaar geduurd, vanaf het eerste schetsontwerp tot aan de oplevering. Dit was een relatief korte periode, gezien de complexiteit en de omvang van het project. Het nieuwe centrumgebouw is een aanwinst voor Kampeerdorp De Zandstuve, dat hiermee zijn positie als een moderne en duurzame camping versterkt. K3H architecten is trots op het resultaat en bedankt de opdrachtgever voor het vertrouwen en de prettige samenwerking.

Klik hier voor meer informatie over Kampeerdorp De Zandstuve.

En lees hier ons artikel (pagina 59-60) in het magazine, Recreatief Totaal.

Projectinformatie

PLAATS: Rheeze (gemeente Hardenberg)
STRAAT: Grote Beltenweg 3, 7794 RA
OPDRACHTGEVER: Kampeerdorp De Zandstuve
OMVANG: ca 770 m2 BVO, keukencapaciteit ca 200 couverts
START ONTWERP: September 2021
OPLEVERING: Maart 2023
TYPE OPDRACHT: Architectuur, Procesmanagement, Directievoering, MJOP